För ett år sedan öppnade Site Zero, världens största och mest avancerade plastsorteringsanläggning. På bara tolv månader har anläggningen blivit en katalysator för nationell och internationell omställning mot en cirkulär plastekonomi.
Site Zero har bidragit till en mängd positiva effekter nationellt och internationellt. Flera liknande sorteringsanläggningar uppförs nu i Europa, och hela fyra nya plaståtervinningsanläggningar har byggts, eller är under uppförande, för att ta hand om materialet från oss. Samtidigt skapar vi marknader för de nya plasttyper som vi nu kan sortera ut. När vi förser marknaden med återvunnen råvara till nya förpackningar, eller andra produkter av samma kvalitet, skapas reell cirkularitet.
Site Zero har dessutom bidragit till en ökad konkurrenskraft både för Svensk Plaståtervinning och kunderna.
- Trots lågkonjunktur och en tuff marknadssituation har vi kunnat sänka eller bibehålla våra behandlingsavgifter gentemot våra producentkunder, säger Mattias Philipsson och tillägger: Därutöver förser vi nu fler plaståtervinningsaktörer med svenskt återvunnet material vilket gör att de slipper importera.
Ett internationellt kunskapsnav
Utöver att vara världens mest avancerade plastsorteringsanläggning har Site Zero blivit ett nav för kunskap om cirkulär plastekonomi. Under året har över 3 000 besökare kommit för att lära sig mer om sortering- och återvinningsprocessen.
- Det är väldigt roligt att lilla Motala har blivit en internationell mötesplats för cirkulär plastekonomi. Med Site Zero har vi visat vad som är möjligt, och vilken betydelse vi som aktör har för att påverka hela värdekedjan i rätt riktning, säger Mattias Philipsson.
Nedan ett axplock av effekter under Site Zeros första år:
Internationell påverkan
- Tre likartade plastsorteringsanläggningar som Site Zero är under uppförande i Europa (Tyskland och Norge).
- Ökade volymer av utsorterat material, och flera nya plasttyper från Site Zero, har resulterat i att fyra nya plaståtervinningsanläggningar har uppförts, eller håller på att uppföras, i Europa.
- Marknader för återvunnet material har skapats för sex nya plasttyper som Site Zero nu sorterar ut, utöver de som tidigare sorterats ut och återvunnits.
Nationell påverkan
- Site Zeros roll lyfts fram som betydande i tre branschers färdplaner mot fossilfrihet (Kemiindustrin, Återvinningsindustrierna, Dagligvaruindustrin). Det görs genom Fossilfritt Sverige.
- Site Zero har redan idag skapat förutsättningar för Sverige att uppfylla kommande EU-lagkrav (PPWR) som träder i kraft först 2030. Den 16 december 2024 antog Europeiska rådet formellt förordningen.
- Site Zero bidrar till nya klimatinvesteringar i Sverige. Tack vare Site Zeros kapacitet och teknik har sex svenska företag sökt, eller kunnat säkra stöd, från Klimatklivet, vilket stärker den svenska omställningen.