Igår kammade Emanuelssons Transport hem Årets Hållbarhetspris på Motalagalan. Priset delades ut av Svensk Plaståtervinning och är instiftat för att lyfta ett företag, en organisation eller person som på ett innovativt sätt arbetar för hållbarhet. Emanuelssons verkar inom transportindustrin och deras arbete inom hållbarhet gör dem till förebilder i branschen.
Årets Hållbarhetspris delades ut för första gången på Motalagalan igår, lördag, och så här säger Jörgen Emanuelsson, vd på Emanuelssons Transport, om vinsten:
– Vi är oerhört glada och stolta över att få ta emot det här priset. Vi jobbar hårt med hållbarhetsfrågorna och det här är ett bevis på att vi är på rätt väg med våra transporter, säger en glad Jörgen Emanuelsson.
Bakom priset stod Svensk Plaståtervinning och företagets vd, Mattias Philipsson, var prisutdelare under kvällen.
– För oss var det självklart att stötta Årets Hållbarhetspris. Det är viktigt att lyfta de initiativ som görs på lokal nivå, och det visar att alla kan bidra. Emanuelssons är värdiga vinnare och kämpar för samma sak som vi gör på Svensk Plaståtervinning – en mer hållbar framtid, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
Motiveringen löd: Emanuelssons Transport lever efter devisen ”lägsta miljöpåverkan och högsta kvalitet”. För att minska sitt klimatavtryck drivs bland annat företagets fordon på 100 procent förnybara råvaror. De har en turbilsverksamhet med fasta och samordnade turer, förarna är utbildade i eco–driving. Emanuelssons är en förebild för hållbarhet inom transportindustrin.
Övriga finalister till Årets Hållbarhetspris var Skedevi Gård och Städarna i Motala.
Svensk Plaståtervinning – en viktig del för en hållbar och cirkulär ekonomi
Svensk Plaståtervinning driver Europas största och mest effektiva sorteringsanläggning för återvinning av plastförpackningar. Här finns har kapacitet att ta emot alla förpackningar från svenska hushåll och företaget kan spåra förpackningarna genom hela återvinningskedjan – från insamling till ny produkt. Och det är också syftet med verksamheten – att alla plastförpackningar ska ingå i den cirkulära ekonomin och därmed bli nya produkter.
– För att det ska bli verklighet krävs det att vi alla hjälps åt. Vi konsumenter behöver bli bättre på att källsortera, producenterna måste se till att förpackningarna är designade för återvinning och våra svenska system måste vara optimala, säger Mattias Philipsson.