Hållbarhetsrapport
2023
”
Vi har stakat ut en ny väg för ökad cirkularitet, och hoppas att fler länder följer efter
Site Zero förändrar plaståtervinningens framtid
Öppningen av vår nya plastsorteringsanläggning Site Zero i november blev en världsnyhet och lyfts fram som en investering som revolutionerar plastens framtid. Vi visste att det var en stor sak, men inte i våra vildaste fantasier hade vi kunnat ana att människor i USA, England, Tyskland, Frankrike, Australien, Indien och Kenya skulle läsa om vår satsning i Motala. Det visar på betydelsen – och nödvändigheten – av nya tankesätt och innovationer inom miljöteknik och plaståtervinning. Vi har stakat ut en ny väg för ökad cirkularitet, och hoppas att fler länder följer efter. Det kommer behövas många ”Site Zero-anläggningar” för att komma till rätta med den ökande plastanvändningen och mängden plastavfall.
Mattias Philipsson, VD Svensk Plaståtervinning
Året som gått
Insamlade plastförpackningar från svenska hushåll (ton)
Klimatpåverkan
Scope 1 (ton CO2e)
(2022: 7,2)
Scope 2 (ton CO2e)
(2022: 28)
Scope 3 (ton CO2e)
(2022: 17 324)
Vår strategiska inriktning
”
Svensk Plaståtervinning är väl positionerade att leda omställningen och göra plasten till en del av den cirkulära ekonomin.
Om cirkulär ekonomi
Hälften av de globala växthusgasutsläppen är en direkt konsekvens av vår linjära ekonomi där vi utvinner, producerar, använder och slänger resurser, i stället för att genom återanvändning och återvinning nyttja det vi producerar en längre tid. Utsläppen kommer inte bara från avfallshanteringen utan även från utvinningen och bearbetningen av de ändliga resurserna. Trots det har både politik och debatt nästan uteslutande varit fokuserad på fossilfrihet.
Plast och cirkulär ekonomi
Plast har många fördelar och ses som nödvändigt för omställningen till ett hållbart samhälle. Plastens goda barriäregenskaper ökar exempelvis hållbarheten på livsmedel och minskar matsvinnet. Tunna och lätta förpackningar möjliggör lättare transporter. Men för att vi ska kunna nyttja plastens positiva egenskaper även i framtiden måste den cirkulera i samhället under längre tid. Enligt Naturvårdsverket står förbränningen av plast för ca 7 procent av Sveriges totala utsläpp, och plastförpackningarna utgör en stor del.
Högkvalitativ materialåtervinning av plast
En förutsättning för cirkulära plastströmmar är att materialet har genomgått en högkvalitativ återvinningsprocess. Enligt EU innebär högkvalitativ materialåtervinning att det återvunna materialet är av likvärdig eller högre kvalitet jämfört med det ursprungliga, och därmed kan användas som ersättning för primär råvara för förpackningar eller liknande applikationer av samma kvalitet.
Bristande sortering leder till förbränning och downcycling
Ineffektiv sortering leder till att värdefulla plastförpackningar inte identifieras och sorteras ut för återvinning. Dessa förbränns i stället vilket leder till resursslöseri och ökade utsläpp. Materialåtervinning som inte har föregåtts av en avancerad sortering försämrar materialets kvalitet och värde. Det kan således inte användas till förpackningar och liknande applikationer av samma kvalitet.
Det är skillnad på återvinning och återvinning
Filmen visar skillnaden mellan högkvalitativ återvinning, där avancerad sortering är centralt, och det som kallas downcycling. Vid högkvalitativ materialåtervinning behålls den ursprungliga kvaliteten på materialet och det kan cirkulera i samhället, medan det vid downcycling tappar kvalitet och funktion och därmed faller ur det cirkulära systemet.
Våra prioriterade hållbarhetsfrågor
Hållbarhet ligger i Svensk Plaståtervinnings DNA och är en naturlig del i såväl strategi som affärsplanering. Att ta ekonomiskt, miljömässigt och socialt ansvar genom hela vårt återvinningssystem är högsta prioritet.
Högkvalitativ materialåtervinning
Vid högkvalitativ materialåtervinning bibehålls materialets värde och kvalitet så att den återvunna råvaran kan bli av likvärdig eller högre kvalitet jämfört med den ursprungliga.
Viktigaste måttet: återvinningsgraden
Den viktigaste måttet för att följa upp prestandan i återvinningssystemet är återvinningsgraden. Återvinningsgraden anger hur stor andel av de plastförpackningar som våra kunder har satt på marknaden som i slutändan blivit till återvunnen råvara. Den påverkas således av hur mycket av förpackningarna som källsorteras av konsumenterna, hur förpackningarna är designade och hur effektiv sorterings- och återvinningsprocessen är. Hur stor andel av producenterna på den svenska marknaden som uppfyller sitt producentansvar och rapporterar mängden förpackningar de satt på marknaden påverkar också återvinningsgraden.
Svensk Plaståtervinning är skyldiga att rapportera återvinningsgraden till Naturvårdsverket som är tillsynsmyndighet. Den följs också kontinuerligt internt genom månatliga rapporter till ledning och styrelse. Dessutom granskas rapporteringen av en oberoende revisor i enlighet med våra policys.
EU:s mål för återvinningsgraden
EU:s mål är att nå 50 procents återvinningsgrad för plastförpackningar år 2025, och från 2030 är målet 55 procent. För att medlemsländerna ska kunna nå dit krävs i praktiken att insamling, sortering och återvinning når en effektivitet på över 80 procent. Det innebär att 80 procent av förpackningarna ska samlas in, att 80 procent av de insamlade förpackningarna ska sorteras ut för återvinning, och slutligen att minst 80 procent av den sorterade plasten ska bli till återvunnen råvara. Det kallas 80-80-80-regeln.
Återvinningsresultat 2023
Det är flera faktorer som påverkar Svensk Plaståtervinnings återvinningsresultat. Hur stor andel av plastförpackningarna som samlas in och andelen förpackningar som är designade för återvinning är två av de viktigaste parametrarna. Trots att färre plastförpackningar kom in i återvinningssystemet lyckades Svensk Plaståtervinning öka återvinningsgraden med 20 procent i förhållande till föregående år.
Ökad återvinningsgrad under 2023
Trots att Site Zero bara har varit i drift under slutet av 2023, och den insamlade volymen minskat något, kan vi se att vår utökade förmåga att mer effektivt sortera ut fler plasttyper har gett utslag på återvinningsgraden. För helåret 2023 återvanns 23,7 procent av de plastförpackningar som våra anslutna producentkunder satte på marknaden till ny högkvalitativ råvara. Det är en ökning med drygt 20 procent jämfört med föregående år. Råvaran har sedan kunnat bli nya plastförpackningar eller plastprodukter via våra certifierade återvinningspartners. Räknat i ton motsvarar 2023 års återvinningsgrad drygt 25 096 ton plastförpackningar. Det är ungefär 4 100 ton mer än vad som blev återvunnet under 2022. Under verksamhetsåret 2023 har Svensk Plaståtervinning även samlat in och återvunnit plastförpackningar från Finland. Ovan återvinningsgrad omfattar således bara svenska plastförpackningar.
Utöver plastförpackningar har vi sorterat ut och återvunnit plast som inte omfattas av producentansvaret men som följer med det källsorterade materialet. Det kan till exempel vara plastleksaker, diskborstar och tandborstar – produkter som egentligen ska lämnas på de kommunala återvinningscentralerna (ÅVC). Totalt rör det sig om ytterligare cirka 2 700 ton plast som har återvunnits.
Mer återvinning kommande år
Under de kommande åren, när insamlingen ökar och samtliga utsorterade plasttyper kan återvinnas, kommer effekten av Site Zero märkas ytterligare. Vår ambition är att nå 50 procent återvinningsgrad för plastförpackningar från hushåll under år 2025, vilket vore en fantastisk utveckling sedan 2017 då återvinningsgraden låg kring 8 procent.
Vår förhoppning är nu att EU:s lagstiftning PPWR snabbt implementeras i medlemsländerna. Då kan högkvalitativ materialåtervinning bli standard på marknaden och klimatpåverkan från plastförpackningar kan minska kraftigt.
klimatpåverkan
Svensk Plaståtervinning har en central roll för att minska klimatpåverkan från plastförpackningar i Sverige och Norden. Vårt arbete och förmåga att återvinna de plastförpackningar som samlas in påverkar direkt våra producentkunders klimatavtryck och Sveriges förutsättningar att nå de nationella klimat- och återvinningsmålen.
Våra klimatmål
Under 2021 formulerade och antog Svensk Plaståtervinning två klimatmål med basår 2020: ett absolut mål för den egna verksamheten (scope 1 och 2) och ett relativt mål som omfattar hela värdekedjan (scope 1-3).
Ökad återvinning med minskat klimatavtryck
Vårt stora klimatavtryck återfinns i scope 3 i vår värdekedja. Det är också här vi har möjlighet att bidra med de största absoluta utsläppsminskningarna och jobba för ett återvinningssystem som är effektivt ur både resurs- och klimatsynpunk. Det speglas i målsättningen för utsläppen i värdekedjan (scope 1–3), där ambitionsnivån förutsätter både en ökad återvinningsgrad och minskade faktiska utsläpp.
Mål: Minska de klimatpåverkande utsläppen vid materialåtervinning av plastförpackningar med 80 procent till 2030, jämfört med 2020, per ton återvunnet material
Målet omfattar utsläppen i scope 1, 2 och 3, med undantag för utsläpp kopplade till Motala Företagsparks verksamhet (kat. 13 och 15) och byggnation av Site Zero. Delmålet till 2025 är 50 procents reduktion, jämfört med basåret 2020.
Nollambition i scope 1 och 2
Minskade utsläpp inom den egna verksamheten är en utmaning för en växande organisation. Samtidigt är den samlade vetenskapen på klimatområdet tydlig: vi måste alla ta ansvar för och minska våra egna utsläpp om vi ska kunna begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Översatt i absoluta termer betyder det att vi behöver nå nettonollutsläpp. Vårt mål för utsläpp i den egna verksamheten är satt utifrån dessa ramar.
Mål: Inga klimatpåverkande utsläpp från den egna verksamheten till 2030
100 procent reduktion av absoluta utsläpp inom scope 1 och 2 till 2030, med delmål om 50 procent reduktion till 2025, jämfört med basåret 2020.
Klimatpåverkan i vårt återvinningssystem
Den mest betydande klimatpåverkan från avfallshanteringen av våra producentkunders förpackningar kommer från de förpackningar som slängs i hushållssoporna i stället för att källsorteras. Majoriteten av dessa förpackningar går idag direkt till energiutvinning och står därmed för mer än hälften av utsläppen i systemet. Även förbränningen av det rejekt som uppstår vid sorteringen samt efterföljande tvätt och granulering står för en betydande del (39 procent). Det utgörs framför allt av förpackningar som inte är designade för återvinning.
I relation står de utsläpp som faller inom scope 1-3 (summering av de lila cirklarna i figuren) tillsammans för ca 6 procent av utsläppen i återvinningssystemet. Det innefattar alla de aktiviteter som krävs för att en insamlad förpackning ska ha kunnat bli ny plastråvara.
Utsläppen uppströms i vår värdekedja kommer framför allt från transporter vid insamlingen av källsorterade plastförpackningar, både från återvinningsstationer och fastighetsnära insamling. Utsläppen innefattar också balning av insamlad plast, vidaretransport av den balade plasten till vår anläggning i Motala och underhåll av återvinningsstationerna. Nedströms i värdekedjan står energianvändningen vid tvätt- och granuleringsanläggningarna hos våra europeiska återvinningskunder för den största klimatpåverkan, följt av transporter av sorterad plast till dessa anläggningar.
Klimatpåverkan från avancerad sortering (1,1 procent) är de utsläpp som orsakas av vår egen verksamhet. Det inkluderar både energi- och bränsleanvändning liksom de förbrukningsmaterial och tjänster vi köper in till Site Zero.
Spårbarhet
Spårbarhet för transparens och trygghet
För oss är spårbarhet genom hela värdekedjan en bärande del av vår verksamhet. Genom att gå längre än vad lagen kräver vill vi pusha avfalls- och återvinningsbranschen mot ökade krav och transparens, och vi ser spårbarhet som en central pusselbit i omställningen till cirkulär materialanvändning. Att följa upp högt ställda krav på kunder, leverantörer och samarbetspartners är vitalt för att säkerställa hög kvalitet och liten klimatpåverkan.
Arbetsmiljö
och hälsa
Vårt arbetsmiljöarbete syftar till en utvecklande arbetsplats där säkerheten alltid kommer först – i den fysiska verksamheten och organisatoriskt. Med hjälp av rutiner, checklistor och stöd till chefer och ledare skapar vi kontinuerligt tydligare struktur i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det omfattar exempelvis skyddsronder, riskbedömningar, säkerhetsbesiktningar, arbetsmiljöutbildningar, utredningsinsatser och årliga medarbetarsamtal.
Mänskliga rättigheter och motverkande av korruption
Transparens i hela kedjan
Vi arbetar mot korruption, inklusive utpressning och mutor, i hela verksamhetskedjan. Framför allt sker det genom kravställning och platsbesök. Alla våra leverantörer och samarbetspartners är väletablerade på marknaden inom sina segment, och vi strävar efter att teckna avtal med seriösa aktörer som är certifierade enligt ISO 9001 och 14001.
Vid tecknande av avtal måste motparten underteckna vår Code of Conduct. Den bygger på de tio principerna i FN Global Compact, som innefattar riktlinjer kring mänskliga rättigheter, arbetsmiljö, hållbarhet och antikorruption. Uppföljning sker med årsvisa besök hos våra återvinningskunder.
När det gäller transportörer tecknar vi endast avtal med etablerade transportörer med tillstånd. I varje del av vår verksamhet är spårbarheten en nyckel för kvalitet i återvinningsprocessen. Våra återvinnare finns alla inom EU och arbetar med godkända återvinningsprocesser, se avsnitt om Spårbarhet.
Spårbarheten är vårt sätt att se till att verksamheten håller hög standard när det gäller kvalitet och hållbarhet, men den är också viktig när det kommer till den mänskliga dimensionen och vår strävan efter att endast samarbeta med seriösa aktörer. Under året har vi inte fått några rapporter, indicier eller andra skäl att misstänka att korruption eller brott mot mänskliga rättigheter skulle ha förekommit.